Waarom bioplastics niet concurreren met voedingsmiddelen

Kan er minder voedsel worden verbouwd omdat grondstoffen voor bioplastics ruimte en grondstoffen in beslag nemen? Wordt er eigenlijk wel voedsel gebruikt om deze bioplastics te produceren?

Een terechte bezorgdheid die we bij Naturabiomat® keer op keer tegenkomen. Daarom is het voor ons des te belangrijker om informatie te verstrekken over de werkelijke oorsprong van de grondstoffen die we gebruiken. Voor onze productie gebruiken we de bioplastic Mater-Bi® van Novamont. Hiermee produceren we biologisch afbreekbare biozakken die in veel huishoudens worden gebruikt. De zakken zijn vooral populair voor het verzamelen van organisch afval omdat ze alle voordelen hebben van plastic zakken, maar in tegenstelling tot plastic zakken worden ze afgebroken zonder resten achter te laten.


Waar zijn bioplastics van gemaakt?

Bioplastics zoals Mater-Bi® zijn volledig afbreekbare en composteerbare materialen die hernieuwbare grondstoffen bevatten. De gebruikte grondstoffen zijn maïszetmeel, plantaardige oliën en aardappelzetmeel.

Het maïszetmeel is afkomstig van genetisch niet-gemodificeerde planten en van Europese teelt. De gebieden waar maïs wordt verbouwd zijn niet ontstaan door het kappen van bossen of het binnendringen van natuurlijke, ongerepte gebieden.

De plantaardige oliën die voor Mater-Bi® worden gebruikt, zijn ook afkomstig van genetisch niet-gemodificeerde planten. Er worden alleen oliën gebruikt van planten die zijn aangepast aan droge locaties en daarom weinig irrigatie nodig hebben. Noch sojaolie, noch palmolie wordt gebruikt bij de productie van Mater-Bi®.

Mater-Bi® bioplastic



Zal er door de teelt van grondstoffen voor bioplastic minder land overblijven voor voedselproductie?

Het landbouwareaal in de wereld bedraagt 5 miljard hectare. In 2017 werd slechts ongeveer 1,2 miljoen hectare gebruikt om grondstoffen voor bioplastics te verbouwen. Dit komt overeen met slechts 0,02% van het totale landbouwareaal. Het areaal dat nodig is om bioplastics te produceren is dus relatief zeer klein.

Er zijn ook andere grondstoffen die uit hernieuwbare bronnen worden geproduceerd. Zo wordt in de hele EU jaarlijks ongeveer 3,6 miljoen ton maïszetmeel gebruikt als grondstof in de chemisch-technische industrie. Dit komt overeen met 46% van alle zetmeel dat wordt verwerkt. Hiervan wordt alleen al 30% gebruikt voor de productie van papier en golfkarton, en slechts 1% voor bioplastics.


Zijn bioplastics de reden voor de prijsstijging van landbouwgrondstoffen?

De prijzen voor landbouwgrondstoffen zijn sinds 2007 aanzienlijk gestegen. Daar zijn verschillende redenen voor: Ten eerste is de vraag naar landbouwgrondstoffen vanuit de bio-energiesector gestegen. Daarnaast heeft de stijging van de brandstofprijzen geleid tot een stijging van de productiekosten voor graan. Ten tweede dragen de groeiende vraag in opkomende landen als gevolg van veranderende eetgewoonten en de exponentiële toename van de wereldbevolking ook bij aan de prijsstijging.


Conclusie

De voordelen van bioplastics zijn onweerlegbaar. Op het gebied van duurzaamheid is het gebruik ervan een groot voordeel, omdat het bijvoorbeeld biologisch afbreekbare zakken voor organisch afval zijn, die door compostering weer worden afgebroken en zo terugkeren in de natuurlijke cyclus.

more on the subject