Muovi meressä on todellinen ympäristöongelma. Maalla kompostoituvat pussit ovat paras vaihtoehto muovisille pusseille. Mutta mitä tapahtuu vedessä? Hajoavatko biohajoavista materiaaleista tehdyt pussit siellä – ja jos hajoavat, kauanko se kestää?
Biohajoavat pussit ovat tehty biohajoavista raaka-aineista. Me Naturabiomatilla käytämme Novamontin Mater-Bi uusiutuvia raaka-aineita, jotka sisältävät mm. kasviöljyjä ja maissitärkkelystä. Tämäntyyppiset raaka-ainet eivät kilpaile ruoantuotannon kanssa.
Biohajoavien pussien tulee täyttää standardin EN13432 vaatimukset, jotta niitä voidaan pitää biohajoavina. Tämän standardin mukaan pussin on muututtava 90%:sti hiilidioksidiksi kompostoinnin aikana. Kompostointiprosessin aikana syntynyt hiilidioksidi voidaan mitata. Jäljelle jäävää 10 %:a ei voida mitata, koska kompostiprosessiin osallistuvat bakteerit ja sienet käyttävät sen hyödykseen.
On tehty tieteellisiä tutkimuksia siitä, hajoavatko biomuovista valmistetut Mater-Bi-kalvot täysin meressä. Biokalvot altistettiin meren sedimenteille vuorovesialueella. Hajoamisprosessia tarkasteltiin seuraamalla biomuovia hajottavien bakteerien aineenvaihduntaa.
Korkeat biohajoavuusarvot saavutettiin suhteellisen lyhyessä ajassa, alle vuodessa.Kalvot eivät hajonneet välittömästi mutta säilyivät meressä huomattavasti vähemmän aikaa kuin muista aineista valmistetut tuotteet, mikä kuormittaa vähemmän ympäristöä.
Ei, sillä vaikka biopussit hajoavat meressä paljon nopeammin kuin muu jäte, kestää kuitenkin kuukausia ennen kuin kaikki on hävinnyt. Huoleton ympäristön roskaaminen, riippumatta siitä päätyykö jäte mereen vai ei, on koko yhteiskunnan ongelma. Tätä ongelmaa ei voida ratkaista pelkästään biohajoavilla pusseilla vaan edistämällä ympäristötietoista käyttäytymistä kokonaisvaltaisesti. Biohajoavat pussit on kehitetty orgaaniselle jätteelle, niillä ei voi kompensoida jätteiden huolimatonta käsittelyä.
Valitettavasti kehittyneestä keräys-ja kierrätysjärjestelmistä huolimatta muovisia pusseja ja pakkauksia päätyy edelleen mereen ja maastoon. Siellä ne hitaasti hajoavat ja aiheuttaen mikromuovia. Tämän vuoksi olisi hyvä käyttää täysin biohajoavia ja kompostoituvia materiaaleja silloin kun se on mahdollista - kuten Itävalta nyt tekee.