Bomen zijn een vitaal onderdeel van ons ecosysteem en vervullen veel belangrijke functies. Tijdens de fotosynthese nemen ze bijvoorbeeld grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) op uit de atmosfeer. Hierbij wordt koolstof gebonden en komt er pure zuurstof vrij in de lucht. Bomen absorberen ook andere voor het milieu schadelijke gassen zoals ozon, stikstofoxide of koolmonoxide en verwijderen fijne stofdeeltjes uit de lucht. We kunnen dus stellen dat bomen onze lucht schoon houden. Daarnaast vergroten bomen ook de biodiversiteit door een habitat te bieden voor veel dieren en voorkomen ze op natuurlijke wijze overstromingen door veel water te absorberen. Met hun vele positieve eigenschappen en mogelijkheden zijn ze onmisbaar voor ons en onze omgeving.
Hout is echter ook lange tijd een belangrijke en wijdverspreide grondstof geweest voor de productie van talloze producten. Daarom zijn in de loop der tijd wereldwijd grote stukken bos gekapt om aan de enorme vraag naar hout te voldoen. Om de verdere achteruitgang van onze bossen tegen te gaan, hebben een aantal organisaties en bedrijven hun krachten gebundeld met de bosbouwindustrie om een actieve bijdrage te leveren door nieuwe bomen te planten in bestaande ecosystemen. Een van deze organisaties is Naturabiomat en in dit artikel willen we graag verslag doen van onze ervaringen.
Met de landbouwgemeenschap Patsch vonden we al snel een partner uit de regio met wie we sindsdien samenwerken. Met onze actie "Elke aankoop een boom" hebben we in de aanloop naar Kerstmis 2021 voor het eerst een nieuwe boom op de Patscherkofel gefinancierd. Onlangs voerden we dezelfde campagne op Earth Day. In totaal hebben we al 350 bomen geplant op de lokale berg van Innsbruck. Samen met boswachter Martin Jörg hebben Àngels en Michele, twee leden van ons team, ook actief meegeholpen om de lokale bomenpopulatie te vergroten.
Samen met de boswachter gingen onze teamleden Àngels en Michele naar 1700 meter boven zeeniveau om een geschikte plek te vinden voor de jonge bomen. Ze hadden een aantal interessante gesprekken met Martin over het behoud en de bescherming van het bos. De twee realiseerden zich dat de boswachter echt gepassioneerd is over zijn werk. Door hun gesprekken met Martin leerden ze ook dat wandelaars en bezoekers van de Patscherkofel hun afval meenemen en het bos over het algemeen schoon houden. Dit motiveerde hen des te meer om zich volledig in te zetten en energiek te zijn!
Natuurlijk rees al snel de vraag hoe het planten van de bomen eigenlijk in zijn werk ging - want in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, worden er in het bos geen zaden verspreid en geen jonge boompjes geplant. De jonge planten worden de eerste één tot twee jaar in de bostuin opgekweekt voordat ze nog eens twee tot drie jaar op bouwland groeien. Zodra ze een bepaalde hardheid en robuustheid hebben bereikt, worden ze van de velden gehaald en overgeplant in het bos. Omdat de jonge boompjes uit Tirol komen, zijn ze gewend aan het klimaat en zijn ze optimaal aangepast aan de bestaande inheemse boomsoorten in het bos - de beste voorwaarden voor een succesvolle aanplant en verdere groei.
En het waren precies deze zaailingen die Michele en Àngels, samen met Martin, op een vrijgekomen plek mochten planten. De meeste geplante bomen waren naaldbomen zoals sparren, lariksen en grove dennen. Onze twee hardwerkende helpers waren gefascineerd door de stappen die nodig waren om de grond voor te bereiden en los te maken voor de planten voordat de bomen werden geplant. Ze zijn allebei erg blij dat ze het project kunnen steunen - en we hopen dat alle klanten die deelnemen aan onze boomplantacties zich ook deel van het project zullen voelen. Als tegenprestatie ontvangt elke klant die met zijn aankoop een nieuwe boom op de Patscherkofel helpt financieren, zijn eigen certificaat als bewijs van boomsponsoring.
We hebben nog steeds contact met bosopzichter Martin en zijn altijd blij om regelmatig updates over de geplante bomen te ontvangen. Hij vertelde ons dat de zaailingen hun eerste winter goed beschermd onder een dikke laag sneeuw hebben overleefd. De laag sneeuw beschermt de bomen tegen vorst en zorgt ervoor dat ze de winter goed doorkomen totdat het in de lente weer warmer wordt. We hopen dat de volgende winter en alle toekomstige winters goed zullen zijn voor de nieuw geplante bomen op de Patscherkofel en we kijken nu al uit naar verdere projecten zoals deze om een kleine eerste steen te leggen voor het levensonderhoud van toekomstige generaties.
Voor Àngels en Michele was dit evenement zeker een zeer waardevolle ervaring. Het heeft ons als bedrijf ook veel geleerd. Daarom is het voor ons des te belangrijker om dit met jullie te delen. Want zelfs als bomen steeds opnieuw kunnen worden geplant totdat ze de titel "longen van de wereld" verdienen, zal het nog vele tientallen jaren duren. Tot die tijd zullen ze groeien en in het ecosysteem passen.
Bomen alleen zullen de klimaatcrisis niet oplossen en veranderen niets aan het feit dat het minstens zo belangrijk is om in de eerste plaats geen uitstoot te veroorzaken. Maar we moeten nog steeds gebruik maken van bomen en hun geweldige eigenschappen en ze zien als een deel van de oplossing.
We kijken ernaar uit om binnenkort meer boomprojecten te ondersteunen - natuurlijk, zoals gewoonlijk, met de actieve steun van onze klanten om de lokale bosbouwindustrie te helpen! We houden je op de hoogte via Instagram en Facebook met inzichten in de projecten die we tot nu toe hebben georganiseerd en nieuws over alle andere geplande campagnes. Kom dus gerust langs!