De samenvatting van ons bijenproject

Sommige van onze ijverige lezers hebben het al gemerkt - voor degenen onder jullie die hier nieuw in zijn: Wij steunen de terugkeer van de bijen in de lage landen!

Hoe doen we dat precies? Met dit project.
In de lente van dit jaar realiseerden we ons dat het "Plan Bee" project perfect bij ons zou passen. Maar wat is Plan Bee eigenlijk en hoe is het tot stand gekomen?

Als lokaal bedrijf werden we ons al snel bewust van Almendra als vereniging - vanwege onze gedeelde interesses in ecologische, sociale en culturele duurzaamheid, vonden we al snel een project waarin we elkaar konden steunen. Plan Bee.

"Het wezen "bij" moet worden gerespecteerd en met respect worden behandeld - dit kan worden bereikt door aandacht, toewijding en openheid" - Mellifera e.V. - Wesengerechte Bienenhaltung Deutschland



Het project

Plan Bee is een regionaal bijenproject met als doel de bijenpopulatie in Schwaz met 750.000 bijen te laten groeien. De focus ligt vooral op één ding: bijen op een veilige en soorteigen manier terugbrengen naar het grote leven.

Om dit te bereiken werkt de vereniging Almendra samen met verschillende bedrijven om het totale aantal bijen op de individuele gebieden te bereiken. Terwijl wij en anderen onze vrije ruimte beschikbaar stellen, worden de bijen gehouden onder toezicht van ervaren imkers. Als je je nu zorgen maakt dat de honingbij een lange reis achter de rug heeft, maak je dan geen zorgen: de Carnica carnica komt uit Tirol en kent het klimaat. Ze is ook perfect aangepast aan deze habitat en hoort thuis in onze regio.

Alleen wespen bemoeien zich met de lunch - bijen voeden zich met nectar, niet met menselijk voedsel

Omdat we het lokale milieu en de regio en de projecten die daaraan gewijd zijn altijd belangrijk hebben gevonden, paste het "Plan Bee"-project perfect bij ons. In april 2021 hebben we de sponsoring van 5 bijenvolken overgenomen. Dat komt overeen met ongeveer 350.000 bezige werksters.


Met onze sponsoring ondersteunen we:

  • Regionale duurzaamheid en biodiversiteit
  • Zichtbare betrokkenheid bij het milieu
  • Motivatie van werknemers door gezamenlijke bijenactiviteit
  • Bevordering van traditioneel vakmanschap
  • 100% natuurlijk product uit Tirol
  • Soortafhankelijk houden van Tiroolse bijen

Wist je dat 50.000 bijen 15-17 kilo honing per jaar produceren? Onze 5 kolonies hebben 171 potten honing van 250g elk geproduceerd!

Daarbij werd een geschikte plek gezocht op ons terrein, want ook al is de bij gewend aan het lokale klimaat, ze houdt er niet van om overal haar thuis te hebben. De juiste plek moet rekening houden met temperaturen, windrichting en een aantal andere factoren. Om de juiste plek te vinden, kregen we hulp van de familie Huber. Als ervaren imkers beheerden en ondersteunden zij het project en waren ze niet alleen verantwoordelijk voor het vinden van de juiste plek, maar ook voor het verzorgen van de bijen. Je kunt zien dat de twee imkers gepassioneerd zijn over bijen, zozeer zelfs dat ze de houten bijenkorven met de hand hebben gemaakt en staan voor duurzame en biologische bijenteelt.

Kort na het opzetten van de bijenkorven zoemden de ijverige diertjes weg om hun werk te doen. We kregen ook een korte briefing over wat het betekent om een werkplek met bijen te delen. Naast een paar tips over hoe je correct met de bijen omgaat, werden we ook geïnformeerd over verschillende problemen.

Terwijl de bijen hun seizoen beginnen in maart en april, vindt de oogst plaats tussen juni en augustus; in ons geval vond de oogst plaats in juli, waarbij we de honing rechtstreeks uit de raat konden proeven.

Onze buren hebben ook bijen uit het project genomen en hun honing smaakt net iets anders omdat de bijen een ander vanggebied hebben. We hebben dus unieke Naturabiomat-honing!



Onze bijenvolken zijn nu aan hun winterstop begonnen en worden door de Hubers gevoed om de winter door te komen. Tijdens de pauze zorgen de imkers er ook voor dat de volken niet worden aangetast door mijten of ander ongedierte. Ondertussen werd de honing, die door onze hardwerkende medewerkers is geproduceerd, door de imkers geëxtraheerd en in potten afgevuld.

Dat is dus de huidige status van onze jongste werknemers. Ze beginnen weer in maart - april en je kunt er zeker van zijn dat we je op de hoogte zullen houden!

more on the subject